flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги громадян - Порядок отримання судових документів

16 квітня 2024, 12:04

Шановні сторони судового процесу, їх представники, громадяни! ⚖️

Нагадуємо, що порядок отримання сторонами процесу копій процесуальних документів регламентується відповідними кодексами судочинства України, Законами України «Про доступ до судових рішень», «Про судоустрій і статус суддів».

Отримання інформації із відправлення правосуддя, а також видача копій судових рішень, здійснюється виключно відповідно до положень Законів України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про доступ до судових рішень» та відповідних процесуальних кодексів, і не є предметом регулювання Законом України «Про доступ до публічної інформації». Відповідно до ч.1 ст.1 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим законом. Розгляд суддями справ не відноситься до владних управлінських функцій, внаслідок чого суди не є розпорядниками інформації при здійсненні судочинства в розумінні частини першої статті 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Таким чином, просимо для отримання інформації по справах використовувати процесуальний порядок отримання інформації (в тому числі копій судових рішень), звернувшись до суду із письмовою заявою, що містить наступні реквізити:

  • для юридичних осіб – повне найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код ЄДРПОУ,
  • для фізичних осіб – ім’я (прізвище, ім’я та по батькові), місце проживання чи перебування, за потреби;
  • найменування суду, до якого заява подається;
  • номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів);
  • зміст прохання заявника;
  • дата, підпис, прізвище, ім’я, по батькові.

Зі зразками заяв можна ознайомитись за посиланням на офіційному сайті суду: https://km.od.court.gov.ua/sud1515/zrazok/

У випадку надсилання документів засобами електронного зв'язку, наголошуємо на необхідності їх засвідчення кваліфікованим електронним підписом у порядку, визначеному Законом України «Про електронні довірчі послуги». Здійснити підпис електронного документу та перевірити його наявність можна за допомогою: